ת"פ
בית משפט השלום נתניה
|
1075-07
29/05/2012
|
בפני השופט:
אביבה טלמור
|
- נגד - |
התובע:
המשרד להגנת הסביבה - תב'/ת"א – עו"ד אופיר עיני
|
הנתבע:
1. מרדכי פנסחוב 2. זאהר זאהר – אין הופעה 3. מנחם ג'רבי - עצמו
|
החלטה,גזר-דין |
החלטה
הדברים נרשמים למען הסדר הטוב.
ניתנה והודעה היום ח' סיון תשע"ב, 29/05/2012 במעמד הנוכחים.
אביבה טלמור, שופטת בכירה
גזר דין
במסגרת ת.פ. 1075/07 בית משפט שלום נתניה הורשעו הנאשמים בעבירות שעניינן כריתה והובלה של עצים מוגנים לפי סעיפים 15, 17 (7) לפקודת היערות הא"י 1926.
ב"כ המאשימה בטיעוניו לעונש ציין הדברים הבאים:
" מדובר בעבירות חמורות שבהם הורשעו הנאשמים, עבירות שיש להם פן כלכלי, מדובר היה בעבודה יזומה לא היתה כל סיבה שלא לקבל רישיונות כחוק. מציג פסיקה של בית משפט בנושא של כריתת עצים ללא רישיונות – הפסיקה מוגשות ומסומנת א' ו- ב'. מציג דף הרשעות קודמות של נאשם 1 מוגש ומסומן ת/10, נאשם 1 במיוחד שם עצמו מעל החוק שעה שהחליט שהוא לא צריך לקבל רישיון כריתה הכל כמפורט בהכרעת הדין שניתנה בעניינו של נאשם 1 ובעניינם של הנאשמים 2 ו- 3. בנסיבות אלו התביעה עותרת להטיל על כל אחד מהם קנס הולם ומרתיע ושכל אחד מהם יחתום על התחייבות שלא יחזור ויבצע אותן עבירות".
ב"כ הנאשמים עתר להקלה בעונשם של הנאשמים בציינו הדברים הבאים:
"לגבי נאשמים 2 ו- 3 שניהם ללא עבר פלילי, אף אחד מהם לא עבר עבירה כגון זו שבה הורשעו בתיק זה. מאז המקרה ועד היום עבר זמן רב למעלה מ- 6 שנים ואף אחד מהנאשמים לא עבר מאז עבירה דומה או זהה. אני מבקש לכן לפסוק קנס לגבי כל אחד מהם נמוך ככל שניתן על פי שיקול דעת בית המשפט וכל אחד מהם יחתום על התחייבות שלא יחזור ויבצע אותן עבירות כאשר ההתחייבות על ידי נאשם 2 תחתם תוך 30 יום מהיום.
לגבי נאשם 1 – המדובר באיש עסקים בן 66, נשוי ואב ל- 5 ילדים, סב ל- 14 נכדים, בעל מפעל שמעסיק למעלה מ- 80 עובדים, איש ציוני שהשקיע ממיטב כספו בתעשיית האיקליפטוסים ומציג לעיון בית המשפט ספר בשם האיקליפטוס מצמרתו ומעלה שנכתב ע"י ד"ר יחיאל זהר מהמחלקה למשאבי הטבע וד"ר אברהם ויינשטיין מהמחלקה למשאבי טבע ודוד ברנד מאגף היעור בקק"ל כאר הוצאתו של הספר לאור התאפשרה אודות לחסותה ותקצובה של חברת אקליפטופ בע"מ שנאשם 1 הוא בעליה ומנהליה של חברה זו שהיא זו שביצעה את העבודות נשוא כתב האישום.
חברה אקליפטופ עוסקת בעיקר בעץ התקשרה עם המוסד שבו בוצעה העבודה כאשר למעשה העבודה היתה מעשה התנדבותי כאשר רק קרן העלות של העבודות נדרשה מהמוסד שבו בוצעה העבודה ולבסוף אף הסכים נאשם 1 ללא כל קשר לכתב האישום נשוא הדיון בכך שהמוסד לא שילם בסופו של יום בגין ביצוע העבודות ולא היה לנאשם רווח כלכלי. נאשם 1 משמש כיו"ר עמותת התעשיינים של אזור התעשיה סגולה, תרם ותורם עשרות תרומות הן לעמותות נזקקות כגון ילדים אתיופים ובתי ספר לרבות קבוצות כדורסל וכדורגל הן בנים והן בנות. במהלך השנים האחרונות נטעה קבוצת אקליפוטפ למעלה מ- 1500 דונם ברחבי ישראל בשיתוף עם קיבוצים ומושבים ובעלי קרקעות פרטיים. לענין התרומות אני מגיש מסמכים כדוגמת מוזיאון על שם יגאל אלון בקיבוץ גינוסר שם תרמה החברה פסל לטובת המוזיאון והתבקשה בימים אלו לתרום בשנית שיפוצו כך לדוגמא קיבוץ אשל אשר בשנת 2004 ננטע יער מישקי וקבוצת אקליפטופ נדרשה לנטוע יער נוסף כך לדוגמא קיבוץ נחשון אשר ביקשו לנטוע עוד 85 דונם בנוסף קבוצת יזרעאל וכן פעילות משותפת שנעשית עם הסיירת הירוקה ומצרף סיכום מסמנכ"ל החברה, מסמכים אלו שהבאתי הינם קמצוץ ממסכים רבים נוספים שיש בחברה אודות נטיות, אודות תרומות בין יתר הפעולות ישנם גם פעולות של תמיכה בקבוצות מחקר במסגרת מכון ולקני של האוניברסיטה העברית לצורך פיתוח זמין של עצי אקליפטוס – המסמכים מוגשים יחד ומסומנים ג'.
נאשם 1 היה חבר בוועדת היגוי לקידום היער המשקי במדינת ישראל כענף חקלאי ופועל לקידום הטמעת היער מזה כ- 10 שנים בשיתוף עם פקידי היערות בישראל. לגבי פסקי הדין שהמציא התובע במסגרת הטיעונים לעונש אין הם דומים לענייננו ולא לנסיבות ומפנה לת.פ. 5841/06 בענין שלמה בן שלמה, מבקש שבית המשפט יתחשב בעובדה בענין בגצ 4609/97 ל.נ.ע סחר ועבודות מיוחדות בע"מ נ' פקידי יערות ואח' כאשר שם היה מקרה דומה שבו בעל הקרקע היתה רשות שהיא רשות שלטונית כמו בענייננו ובכך לא היה כל צורך בקבלת רישיון. בסופו של יום ניתן רישיון כריתה וגם כל העצים שנכרתו צמחו באופן שלא נגרם נזק. לאור כל האמור מבקש להקל בעונשו של נאשם 1 ככל שניתן בעיקר לאור מעורבותו וטיפולו בטיפוח עצי האיקליפטוס".
נאשם 1 חזר על דברי ב"כ הנאשמים בטיעוניו לעונש וביקש להוסיף הדברים הבאים לצורך הקלה בעונשם של הנאשמים:
"לענין העונש אני מבקש להוסיף על דברי ב"כ הנאשמים ולהדגיש את שב"כ הנאשמים כבר אמר שחלף זמן ניכר מאז מועד ביצוע העבירות שהיה ב- 10/05 ועד היום והתמשכות המשפט מאז שהוגש כתב האישום ועד היום, לא היה לי רווח כלכלי כתוצאה מהאמור ואני גם תרמתי רבות לגופים שונים כולל למוסד נשוא הדיון שבו התבצעה הכריתה".
לאחר ששקלתי טיעוני הצדדים אין לי אלא לחזור על שנאמר על ידי כב' השופטת זהבה בנר בת.פ. 2073/07 בית משפט השלום בעכו בציינה כדלקמן: "לטבע יש חיים לצד חיי האדם. הטבע קיים למען האדם וגם למען שפר את איכות חייו והוא נכס שיש לשמרו בצורה קפדנית ביותר כי הוא למען הציבור ולכן על הציבור לעשות הכל כדי לא לפגוע בו".
כך בענייננו. על הנאשמים היה לפעול תוך שמירת החוק ולא כפי שנהגו. העבירה שעבר כל אחד מהנאשמים הינה עבירה חמורה מאוד שיש בה כדי לפגוע בנכס טבע הקיים למען האדם.
לנאשם 1 הרשעות קודמות כמפורט בדף הרשעותיו הקודמות ת/10. לנאשמים 2 ו- 3 אין הרשעות קודמות.
אני מתחשבת לקולא בכך שנאשם 1 באמצעות חברת אקליפטופ בע"מ שבבעלותו פועל רבות כפי שעולה מהמסמכים מוצג ג' שהוגשו לקידום הטיפול ביערות, תורם רבות לחברה ולמפעליה השונים בתחום נטיעות עצים ומחקר ומסייע לגופים רבים בעניין זה והמסמכים ג' שהוגשו מדברים בעדם ואין צורך להרבות במילים.
בנסיבות אלו ולאחר ששקלתי כאמור בזהירות יתרה הטיעונים כולם אני מורה בזאת כדלקמן:
1.אני דנה נאשם 1 לתשלום קנס בסך של 15,000 ₪ או 60 ימי מאסר תמורתם.